Dedicated To The Smallest Of Skiffs banner
21 - 40 of 88 Posts
Jeśli Liquid Rollers naprawdę przestanie być produkowany, to dobra wiadomość. Przeczytaj kartę charakterystyki (MSDS). Oto fragment:
"Ekotoksyczność: Działa szkodliwie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki. Oczekuje się kumulacji w organizmach wodnych."

Spray silikonowy sprawdza się u mnie najlepiej. Próbowałem Gulf Wax i nie przypadł mi do gustu. Pozwoliłem mu się roztopić na gorącym słońcu, zgodnie z instrukcją. Dostałem też rozmazane smugi lepkiego wosku na kadłubie. Skończyło się na wymianie wykładziny na belkach, żeby się go pozbyć.

Attachments

Jeden z moich partnerów wędkarskich użył sprayu silikonowego na swoim koi i zadziałało to niesamowicie.
Skończył jako "ten gość" na rampie, gdy jego łódź zsunęła się z przyczepy na beton.
Mówię o 21-stopowych aluminiowych saniach z silnikiem 200 KM.
Nie wyglądało to dobrze.
Pamiętaj, aby zabezpieczyć łódź na przyczepie do momentu w wodzie!

Jeden z moich partnerów wędkarskich użył sprayu silikonowego na swoim pomoście i zadziałało to niesamowicie.
Został "tym gościem" na rampie, gdy jego łódź zsunęła się z przyczepy na beton.
Mówię o 21-stopowych aluminiowych saniach z silnikiem 200.
Nie wyglądało to dobrze.
Pamiętaj, aby zabezpieczyć łódź na przyczepie, aż znajdzie się w wodzie!
Pierwszy raz, gdy nasmarowałem silikonem moje pomosty, odzyskiwaliśmy łódź. Mój syn wjechał na przyczepę i wrzucił luz. Łódź zsunęła się do tyłu, zanim zdążyłem chwycić dziób i podłączyć pas wciągarki. Zaskoczyło nas obu, ale na szczęście wrzucił bieg i wjechał z powrotem na przyczepę. Teraz trzymamy łódź na biegu, aż do podłączenia pasa wciągarki. Nawet z moimi oczekiwaniami, że łódź zsunie się z przyczepy, prawie mi uciekła. Właśnie zrobiłem szybkozłącze z linką, która jest wystarczająco długa, aby sięgnąć od ucha dziobowego do steru. Skopiowałem ten pomysł od innego Microskiffera. Zobaczymy, jak to zadziała w ten weekend podczas naszej wycieczki poza miasto.

Kiedy po raz pierwszy silikonowałem swoje koje, odzyskiwaliśmy łódź. Mój syn podjechał na przyczepie i wrzucił luz. Łódź zsunęła się do tyłu, zanim zdążyłem chwycić dziób i podłączyć pas wciągarki. Zaskoczyło nas oboje, ale na szczęście wrzucił bieg i wjechał z powrotem na przyczepę. Teraz trzymamy łódź na biegu, aż do podłączenia pasa wciągarki. Nawet spodziewając się, że łódź zsunie się z przyczepy, prawie mi się to przydarzyło. Właśnie zrobiłem klips szybkiego uwalniania ze smyczą wystarczająco długą, aby sięgnąć z oka dziobowego do steru. Skopiowałem ten pomysł od innego Microskiffera. Zobaczymy, jak to zadziała w ten weekend podczas naszej wycieczki poza miasto.
Doświadczyłem tego samego, kiedy spryskałem swoje koje. Spryskałem tylną połowę koi i zsunęła się, kiedy zdjąłem pas wciągarki. Następnie, kiedy ładowałem, musiałem zostawić łódź na biegu, pochylając się nad dziobem i podłączając pas. Wrzuć luz, a ona zsunie się prosto z powrotem do wody. Uważajcie tam!

Nigdy nie spryskiwałem swoich prycz. Włączam i wyłączam zasilanie. Ponieważ w 99% przypadków sam załadowuję/rozładowuję, nie wiem, czy chciałbym, żeby to łatwo zsunęło się.

Jaka jest korzyść z śliskich prycz? Wystarczy niewiele wysiłku na kopaczu, żeby ściągnąć mój kadłub.

Kolejne głosowanie w sprawie Gulf Wax. Ale nigdy nie pamiętam, żeby ponownie nałożyć go, kiedy przychodzę na cały dzień. Wciąż dobrze się uruchamia pomimo braku konserwacji.

Istnieje znaczna różnica między suchym startem i odzyskiem a suchym startem i odzyskiem mocy. Używam LR, a wszystko inne było poniżej normy; Próbowałem wszystkich tych innych materiałów, w tym silikonu. Moje RIMS nigdy nie dotykają wody, a ja odzyskuję je za pomocą elektrycznej wciągarki. Myślę, że te różnice są ważne do zrozumienia przy wyborze, których z tych elementów użyć.

Silikon działa dobrze... może za dobrze. Na jednej z moich starszych łodzi mogłem mieć incydent, w którym łódź zsunęła się z przyczepy podczas cofania po rampie. Po prostu zostaw łódź podłączoną, aż bezpiecznie znajdzie się w wodzie.

Płynne rolki to dobry materiał (i wydaje się, że zostały wycofane przez CRC). Nałożyłem go na moje koje kilka lat temu i nigdy nie musiałem go ponownie nakładać. Musiałem się uśmiechnąć z powodu doświadczeń innych, że to działało prawie za dobrze - miałem tę samą krzywą uczenia się; za pierwszym razem, gdy zwodowałem z tym materiałem na kojach, musiałem szybko złapać dziób, zanim wsunął się do rzeki beze mnie! Myślę, że rada, aby nakładać go tylko na przednią część, jest doskonała.

Czy możemy przestać z DRAMĄ o tym, że jest toksyczny dla życia morskiego? Duża część silikonu spożywczego zawiera te same składniki (heksan jest jednym z nich) i jest również „toksyczny” dla życia wodnego, w jakichkolwiek warunkach musiały wystawić produkt na działanie ryb podczas testów. Może nie rozpylaj go w swoim akwarium w domu? Należy pamiętać, że te karty charakterystyki są pisane z myślą o prawnikach. Powiedziałbym, że do dróg wodnych wprowadzane są o wiele większe rzeczy, którymi musimy się bardziej martwić.

Używałem płynnych rolek, ale po przeczytaniu tutaj i w innych miejscach już nie będę. Przeszedłem na silikon spożywczy.. używam tego również na lince muchowej i przelotkach wędzisk.

Suche wodowanie ze sprayem na belkach pozwala mi trzymać oś i piasty z dala od wody.. odłączam z pływającą pawężą.. popchnięcie łodzi lub wskoczenie na nią wystarczy, aby zsunąć się i wpaść do wody.

Samotne wyciąganie, wyciągam pasek.. kładę go na przyczepie.. podjeżdżam, zapinam, wysiadam i wciągam.

21 - 40 of 88 Posts