Dedicated To The Smallest Of Skiffs banner

Wędki/blanki North Fork Composites FAF?

10K views 22 replies 11 participants last post by  Sius  
#1 ·
Zastanawiam się, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z wędkami muchowymi zbudowanymi na blankach North Fork Composites LMX FAF 6wt lub 7wt. Czy byłby to dobry wybór dla mniejszych bonefish? Mam Gamma Beta 8wt, myślałem o posiadaniu FAF 6-7wt jako drugiej wędki do mniejszych ryb i sytuacji bez wiatru. Jestem również ciekaw, czy ktoś ma opinię na temat całej serii FAF (Fast Action Fly). Czy są jakieś wyróżniające się modele w ofercie w porównaniu do potencjalnych bubli, których należy unikać?

#2 ·
Zbudowałem w zeszłym roku LMX 7wt jako prezent dla kogoś i to był fajny blank. Prosto z opakowania, niewiele spliningu potrzebne. Trochę kłopotliwe do owinięcia na nieszlifowanym wykończeniu, ale nie tak źle. Akcja była taka, jaką nazwałbym szybką, na pewno nie sztywną wędką, ale nie składała się podczas układania dużej ilości linki. Ładowała się z bardzo małą ilością linki i miała wystarczającą moc, aby utrzymać dużo linki w powietrzu. Szybka z wyczuciem byłaby całkiem dobrym opisem. Była idealna dla początkującego, dla którego została owinięta i może w nią dorastać, gdy stanie się bardziej biegły. Prawdopodobnie nie wybrałbym tej wędki dla siebie, ponieważ lubię sztywną, super szybką akcję, ale bardzo przyjemnie się nią rzucało, bez niespodzianek i dziwnej akcji. Skończyłem kupując jeszcze kilka blanków na wędki darowizny na loterie, imprezy charytatywne itp. Mam nadzieję, że to pomoże.

#5 ·
Zbudowałem LMX 7wt w zeszłym roku jako prezent dla kogoś i był to ładny blank. Prosto z opakowania, niewiele spliningu potrzebne. Trochę kłopotliwe do owinięcia na nieszlifowanym wykończeniu, ale nie tak źle. Akcja była, jak bym to nazwał, szybka, na pewno nie sztywna wędka, ale nie składała się, gdy rzucało się dużo linki. Ładowała się z bardzo małą ilością linki i miała wystarczającą moc, aby utrzymać dużo linki w powietrzu. Szybka z wyczuciem byłaby całkiem dobrym opisem. Była idealna dla początkującego, dla którego została owinięta, i może w nią wrosnąć, gdy stanie się bardziej biegły. Prawdopodobnie nie wybrałbym tej wędki dla siebie, ponieważ lubię sztywną, super szybką akcję, ale bardzo przyjemnie się nią rzucało, bez niespodzianek i dziwnej akcji. Skończyłem kupując jeszcze kilka blanków na wędki do darowizn na loterie, imprezy charytatywne itp. Mam nadzieję, że to pomoże.
Doceniam informacje! Jedna rzecz, której nie mogę pojąć, to "sztywna, super szybka akcja". Zawsze myślałem, że wędki o szybkiej akcji z definicji zawsze muszą mieć miękkie szczytówki. Czy coś tu pomijam?

#3 ·
Są świetne za te pieniądze i niektórzy ludzie prawdopodobnie woleliby je od gb. Nie spędziłem dużo czasu za jednym z nich, ale to niewiele, co z nimi grałem, bardzo mi się podoba, zwłaszcza za mniej niż 100 $. W ręku przypominają mi sage maverick, ale znowu nie spędziłem wystarczająco dużo czasu za jednym z nich, aby być konkretnym. Nie będziesz rozczarowany

#4 ·
Są świetne za te pieniądze i niektórzy ludzie prawdopodobnie woleliby je od gb. Nie spędziłem z nimi dużo czasu, ale to niewiele, co z nimi grałem, bardzo mi się podoba, zwłaszcza za mniej niż 100 $. W ręku przypominają mi sage maverick, ale znowu nie spędziłem z nimi wystarczająco dużo czasu, aby być konkretnym. Nie będziesz rozczarowany
Dziękuję za informację zwrotną! Z jakimi ciężarami miałeś okazję grać?

#13 ·
Zbudowałem 5wt FAF dla bones. Używam na nim stożka trójkątnego 5wt i Lamson speedster 7/8 (rzeczywiste kołowrotki 5wt nie mają pojemności podkładu, jakiej chcę, ani nie zwijają linki wystarczająco szybko dla bones imo). Bardzo lubię tę wędkę, dobrze pasuje jako wędka do brodzenia "super spokojna, super straszna". Po prostu fajnie jest rzucać lżejszą wędką. Naprawdę czuję różnicę w prezentacji, schodząc do niej, jest o wiele bardziej podstępna niż moja gamma beta 7 lub naprawdę jakakolwiek 6,7 lub 8wt, której kiedykolwiek używałem do bones.

Edycja - należy zauważyć, że zdecydowanie używałem jej poza warunkami "super spokojnymi" i radzi sobie dobrze w zależności od sytuacji. Zawsze będzie to 5wt, ale jeśli używasz małych much, może być dobrze przy lekkim wietrze.

#14 ·
Zbudowałem 5wt FAF dla kości. Używam na nim stożka trójkątnego 5wt i Lamson speedster 7/8 (rzeczywiste kołowrotki 5wt nie mają pojemności podkładu, jakiej chcę, ani nie zwijają linki wystarczająco szybko dla kości imo). Bardzo lubię ten kij, dobrze sprawdza się jako wędka do brodzenia "super spokojna, super straszna". Po prostu fajnie jest rzucać lżejszym kijem. Naprawdę czuję różnicę w prezentacji, schodząc do niego, jest o wiele bardziej podstępny niż moja gamma beta 7 lub jakakolwiek 6,7 lub 8wt, której kiedykolwiek używałem do kości.

Edycja - należy zauważyć, że zdecydowanie używałem go poza warunkami "super spokojnymi" i sprawdza się dobrze w zależności od sytuacji. Zawsze będzie to 5wt, ale jeśli używasz małych much, może być dobrze przy lekkim wietrze.
Dziękuję bardzo Panie! To właśnie tego rodzaju opinie z pierwszej ręki miałem nadzieję uzyskać!

Zatem brzmi to jak zdecydowane tak na moje pierwotne pytanie w tym wątku. Czas, aby podekscytować się nową konstrukcją. :)

#15 ·
Właśnie zbudowałem FAF 906 z 3 wężami alpejskimi, małym topem i fuji lw sic w rozmiarach 8 i 12. Ta wędka uwielbia SA redfish! Działa jak Sage Maverick z lżejszą linką i dobrze rzuca. Kiedyś używałem bvk 6, ale to przebija wszystko. Nie mogę się doczekać, aż zbuduję mojego FAF 908 na wiosenne redfish tutaj w Galveston. Myślę, że z bardziej prawdziwą linką bonefish te wędki dobrze poradzą sobie z rzucaniem dużej części główki i z bliska. Na bagna nie sądzę, żeby można było pokonać te wędki z SA red fish. Jeszcze nie łowiłem, ale samo rzucanie jest świetne.

#23 ·
Właśnie zbudowałem FAF 906 z wężami alpejskimi w rozmiarze 3, małym topem i fuji lw sic w rozmiarach 8 i 12. Ta wędka uwielbia SA redfish! Działa jak Sage Maverick z lżejszą linką i dobrze rzuca. Używałem kiedyś bvk 6, ale to przebija wszystko. Nie mogę się doczekać, aż zbuduję mojego FAF 908 dla wiosennych redfish tutaj w Galveston. Myślę, że z bardziej prawdziwą linką bonefish wędki te dobrze sprawdzą się przy rzucaniu dużą częścią główki i z bliska. Na bagna nie sądzę, żeby można było przebić te wędki z SA red fish. Jeszcze z nią nie łowiłem, ale samo rzucanie jest świetne.
Cześć Iggy,
Jakie "zimne" linki do wody słodkiej poleciłbyś do wędki zbudowanej na tym NFC LMX-FAF 906-4?
Nie szukam linki na duże odległości, tylko na średnie odległości wędkowania, około 50 stóp lub nieco mniej. Przynęty na pojedynczych haczykach w rozmiarze od 8 do 4.

#20 ·
Właśnie skończyłem 8wt i zrobiłem kilka testów linek, a te wędki uwielbiają redfish i podkreślone rio redfish. To szybka wędka, ale prawdziwa szybka wędka, a nie salt hd lub nowoczesna szybka wędka. Dla mnie bardzo przypominają sage x, ale z odrobiną więcej czucia. Przyjaciel ma blank gb i są dobre, ale zdecydowanie w głupim szybkim zakresie i lubi ciężkie linki przepływu powietrza. Z nimi jego wędka uwielbia prawdziwą lub 0,5 ciężką linkę z krótszą główką. Zamieszczę kilka zdjęć, jak tylko skończę się przeprowadzać.