Dedicated To The Smallest Of Skiffs banner

1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Discussion Starter · #1 ·
My 99 25hp Merc is having a couple issues:
First, intermittently after running at speed, when I come back to neutral it will idle way above normal RPM.  This started several weeks ago.
Now as of yesterday it will not hold at anything close to WOT. Idles good (with the above exception), comes out of the hole fine, then as I start to  trim her out she will slowly lose RPM.

Is a little carb work in order?
 

·
Registered
Joined
·
4,271 Posts
Run it wide open while running on the water ... pull kill lanyard drop anchor and read plugs ...you may have an air leak ...just my opinion ...

Never hurts to go through carb ... watch out for tiny balls ... easy to loose :-(
 

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Watch out for tiny balls! Always good advice. :D

Thought about the possible air leak. Gonna run a test tank/hose tomorrow.
 

·
Brandon, FL
Joined
·
10,823 Posts
I get issues similar to this once in a while and I have had extremely good luck by running a can of premix gas by Stihl through it. About $10 a gallon but has prevented me from a rebuild.
 

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Ok. Pulled the plugs for a look see. Top looked fine, bottom has deposits from running too lean. Is it normal for them to be different?
 

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Didn't think so. So what are the possible problems causing this?
 

·
Registered
Joined
·
4,271 Posts
check compression .... if equal then look for an air leak
 

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Discussion Starter · #10 ·
I'm certain its an air leak. Now I gotta find it!
 
1 - 10 of 10 Posts
Top