2007 Johnson Water Pump

Discussion in 'Outboard Maintenance' started by jonathantaylor, May 21, 2010.

  1. jonathantaylor

    jonathantaylor I Love microskiff.com!

    12
    0
    326
    I just rebuilt the lower unit on my Johnson 15 due to hitting a log and busting the pinion gear. This was the first lower unit i have rebuilt. I got it all back together last night and the motor runs and shifts great but it is not pumping water. I replaced the impeller while i had everthing apart. I tested the motor with muffs. Any ideas on where to look first.
     
  2. Brett

    Brett > PRO STAFF <

    When you rebuilt, did you replace all the gaskets and o-rings?
    There are a number of things that can go wrong.
    Incorrect placement of a seal during assembly;
    Impeller that sat on the shelf too long and separated from it's metal core;
    Missing or split o-ring;
    Top of the water tube and grommet isn't in the receiver port;
    Housing isn't properly seated to the base plate.
    Missing gasket; Missing shaft key;
    The reassembly has to be completed in the correct sequence
    and torqued to the manufacturer's specs.

    http://www.crowleymarine.com/johnson-evinrude/parts/23780.cfm

    http://www.crowleymarine.com/johnson-evinrude/parts/14265.cfm
     

  3. jonathantaylor

    jonathantaylor I Love microskiff.com!

    12
    0
    326
    Well i took off the muffs and put it in a trash can full of water and it spit like a champ. I fished saturday with out a problem so I guess i'm gtg. Thanks for the help.